Jamie  Oliver

Sałatka z grillowanych brzoskwiń z bresaolą


Przepis z programu Jamie w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z grillowanych brzoskwiń z bresaolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 dojrzałe (ale nie za bardzo) brzoskwinie

kilka listków rozmarynu

drobno posiekanych

oliwa

sól morska i świeżo zmielony pieprz

ewentualnie: kilka zdrewniałych gałązek takich ziół

jak rozmaryn czy tymianek

1 łyżka octu z czerwonego wina

oliwa extra virgin

1 łyżeczka jogurtu naturalnego albo crème fraiche

16 plasterków bresaoli albo szynki parmeńskiej

listki oberwane z kilku gałązek estragonu

2 garści listków rukoli

opłukanych i odwirowanych w suszarce do sałaty

100g pokruszonego koziego sera

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzejcie porządnie grill albo żeberkowaną patelnię grillową. Przekrójcie brzoskwinie na pół, okręćcie połówkę wokół własnej osi i usuńcie pestki. Włóżcie brzoskwinie do miski, posypcie posiekanym rozmarynem, polejcie oliwą i posypcie solą i pieprzem, a następnie potrząśnijcie miską, aby pokryły się oliwą z dodatkami. Jeśli będziecie je piec na grillu, wrzućcie na węgle gałązki ziół - dzięki temu brzoskwinie uzyskają ziołowy, przydymiony aromat. Opiekajcie brzoskwinie przez kilka minut z każdej strony, aż się ładnie spieką, ale nie przypalą! Do miseczki albo shakera smaków wlejcie ocet winny i dodajcie trzy razy tyle oliwy extra virgin. Dodajcie jogurt albo crème fraiche oraz szczyptę soli i pieprzu. Roztrzepcie, żeby składniki się połączyły. Udrapujcie malowniczo plasterki bresaoli na czterech talerzach. Na bresaoli ułóżcie połówki brzoskwiń. Polejcie dressingiem listki estragonu i rukoli i ułóżcie z nich stosik na brzoskwiniach. Skropcie odrobina oliwy extra virgin, posypcie pokruszonym kozim serem i zajadajcie!

powrót

Podobne przepisy

Sałatka w kolorach reggae
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna
Sałata Aleksandra Dumas
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.