Ruth  Rogers

Sałatka z gotowanych cytryn i karczochów


Przepis z programu Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z gotowanych cytryn i karczochów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże ekologiczne cytryny

5 karczochów

sól i świeżo mielony czarny pieprz

oliwa extra vergine

20 g blanszowanych migdałów

pokrojonych na połówki i uprażonych ze szczyptą soli

2-3 gałązki świeżego tymianku

1 łyżka ciekłego miodu

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj 3 całe cytryny we wrzątku z garścią soli, aż będą miękkie. Oczyść karczochy i ugotuj we wrzątku, aż wewnętrzne liście będą się dawały wyrwać z minimalnym oporem. Poobrywaj zewnętrzne liście karczochów, oczyść serca, przekrój na pół w poprzek, a następnie wzdłuż i oczyść wnętrza z kłujących włókienek. Włóż serca karczochów do miski, okrój płatki skórki z ugotowanych cytryn unikając odcięcia białej gorzkiej warstwy i dodaj do miski razem z listkami tymianku oraz migdałami. Wyciśnij sok z 2 cytryn, wymieszaj z równą ilością oliwy, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Zalej sałatkę sosem i delikatnie przemieszaj.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.