Sałatka z gotowanych cytryn i karczochów

Sałatka z gotowanych cytryn i karczochów
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 duże ekologiczne cytryny
  • 5 karczochów
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 20 g blanszowanych migdałów
  • pokrojonych na połówki i uprażonych ze szczyptą soli
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka ciekłego miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ugotuj 3 całe cytryny we wrzątku z garścią soli, aż będą miękkie. Oczyść karczochy i ugotuj we wrzątku, aż wewnętrzne liście będą się dawały wyrwać z minimalnym oporem. Poobrywaj zewnętrzne liście karczochów, oczyść serca, przekrój na pół w poprzek, a następnie wzdłuż i oczyść wnętrza z kłujących włókienek. Włóż serca karczochów do miski, okrój płatki skórki z ugotowanych cytryn unikając odcięcia białej gorzkiej warstwy i dodaj do miski razem z listkami tymianku oraz migdałami. Wyciśnij sok z 2 cytryn, wymieszaj z równą ilością oliwy, miodem, szczyptą soli i pieprzu. Zalej sałatkę sosem i delikatnie przemieszaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA