Kylie Kwong

Sałatka z foie gras, homara i kaczych jaj na pół miękko


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z foie gras, homara i kaczych jaj na pół miękko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

żywy homar o wadze 700g

4 kacze jaja

60 g młodej zielonej fasolki szparagowej

60 g młodej żółtej fasolki szparagowej

2 łyżki oliwy

2 łyżki octu winnego z Chardonnay

1 łyżeczka soli morskiej

75 g foie gras

garść listków roszponki

 

 

Przygotowanie:


Homara umieścić na godzinę w zamrażalniku. Po tym czasie gotować go w osolonym wrzątku przez 5 minut. Szczypcami wyjąć ostrożnie homara z garnka, odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Kiedy wystygnie, wyjąć mięso i pokroić w ukośne paski. Kacze jajka wrzucić do wrzącej wody, gotować 7 minut. Wyjąć z garnka, włożyć do zimnej wody, obrać i odłożyć. Fasolki zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać zimną wodą, odcedzić. W misce wymieszać fasolki z oliwą, octem i solą. Na talerzu ułożyć listki roszponki i fasolki (kilka fasolek zostawić do dekoracji), jajka, przekrojone w poprzek na pół (ustawione tak, aby żółtko nie wyciekło), mięso z homara, fasolki, na wierzchu ułożyć kawałeczki foie gras i odłożone fasolki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.