Sałatka z fenkułu z pieczarkami

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka z fenkułu z pieczarkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

posiekana szalotka

2 łyżki octu z białego wina

łodyga fenkułu

220 g pieczarek pokrojonych w plasterki

listki z dużego pęczka pietruszki

garść posiekanego świeżego szczypioru

oliwa

sól i pieprz

sok z cytryny do smaku

zwinięte płatki parmezanu

 

Przygotowanie:

Zalać szalotkę w kokilce octem i odstawić. Po usunięciu zbędnych odrostów obrać fenkuł. Pokroić łodygę na cienkie krążki. Wymieszać z plasterkami pieczarek i liśćmi pietruszki. Skropić oliwą, posolić, popieprzyć i dodać soku z cytryny. Podawać z płatkami parmezanu.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.