David w europie 2

przepisy z programów >>

Sałatka z fenkuła

Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:



Składniki
2 fenkuły
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka skórki z kiszonych cytryn lub skórka otarta z cytryny
2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżka posiekanych listków bazylii
10 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oliwa do polania

Przygotowanie
Z fenkuła odciąć łodyżki z listkami, przekroić go na pół i usunąć zewnętrzne warstwy, jeśli są nich plamki. Następnie połówki pokroić na cieniutkie plasterki (można w tym celu użyć szatkownicy). Plasterki włożyć do miski i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać skórkę z kiszonych cytryn lub skórkę otartą z cytryny, listki kolendry i bazylii oraz pokrojone oliwki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać oliwą, wymieszać. Zostawić na pół godziny do godziny, żeby smaki się przegryzły.

© Anthony Worrall Thompson

skomentuj przepis >>