Antony Worrall Thompson

Sałatka z fenkuła


Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Sałatka z fenkuła
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 fenkuły

sok z jednej cytryny

1 łyżeczka skórki z kiszonych cytryn lub skórka otarta z cytryny

2 łyżki posiekanych listków kolendry

1 łyżka posiekanych listków bazylii

10 czarnych oliwek

wydrylowanych i pokrojonych

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

oliwa do polania

Przygotowanie:


Z fenkuła odciąć łodyżki z listkami, przekroić go na pół i usunąć zewnętrzne warstwy, jeśli są nich plamki. Następnie połówki pokroić na cieniutkie plasterki (można w tym celu użyć szatkownicy). Plasterki włożyć do miski i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać skórkę z kiszonych cytryn lub skórkę otartą z cytryny, listki kolendry i bazylii oraz pokrojone oliwki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać oliwą, wymieszać. Zostawić na pół godziny do godziny, żeby smaki się przegryzły.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.