Sałatka z fasolki szparagowej

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałatka z fasolki szparagowej
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

200 g zielonej fasolki szparagowej

50 g nasion czarnego sezamu

1 łyżka cukru

2 łyżeczki mirin

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżeczki octu ryżowego

sól

 

 

Przygotowanie:


Fasolkę umyć i odciąć końce. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty (ew. dłużej; fasolka powinna być ugotowana, ale lekko chrupiąca). Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, osuszyć i ostudzić. Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni, przestudzić, wrzucić do moździerza i lekko rozgnieść. Dodać cukier, mirin, sos sojowy i ocet i mieszać, aż powstanie gładka pasta. Wymieszać fasolkę z sosem i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.