Sałatka z eskariolą i dressingiem z parmezanem

Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia belgijska

Sałatka z eskariolą i dressingiem z parmezanem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

½ główki eskarioli pokrojonej wzdłuż na grube pasy i w poprzek na cienkie paski

1 główka radicchio, pokrojona na cienkie paski

⅓ szklanki daktyli pokrojonych na cienkie paski

⅓ szklanki świeżego soku z cytryny (z 1 dużej sztuki)

½ łyżeczki musztardy Dijon

¼ szklanki tartego parmezanu plus kilka cienkich płatków

½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Mieszamy eskariolę i radicchio w dużej misce. Dodajemy daktyle i kilka razy podrzucamy. W słoiku z nakrętką łączymy sok z cytryny, musztardę, tarty parmezan, oliwę i czarny pieprz. Potrząsając energicznie mieszamy. Polewamy sałatę i podrzucamy. Ścieramy na sałatkę jeszcze niewielką ilość parmezanu, kładziemy kilka płatków i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.