Tomasz Jakubiak

Sałatka z dzikiego szczawiu, laskowych orzechów i wiejskiego jaja w sosie koperkowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 11725

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cztery garście dzikiego szczawiu

ćwierć szklanki orzechów laskowych – obranych

1 wiejskie jajko

łyżeczka brązowego cukru

4 duże rzodkiewki

chlust octu

3 łyżki śmietany wiejskiej lub 12%

3 łyżki jogurtu naturalnego

pęczek koperku

łyżeczka kminu rzymskiego

sok z połowy cytryny

sól

pieprz świeżo mielony

 

Przygotowanie:

Szczaw dokładnie myję, osuszam i pozbawiam grubych korzonków. Orzechy prażę na suchej patelni około 3 min, dodaję cukier i zdejmuję z ognia. W misce umieszczam szczaw, orzechy oraz posiekane rzodkiewki. W tym czasie zagotowuję wodę w garnku i dodaję do niej ocet. Do drugiej, mniejszej miski wkładam pozostałe składniki i mieszam. (Kmin przed dodaniem warto uprażyć na suchej patelni podobnie jak orzechy). Do gotującej wody z octem wbijam bardzo powoli surowe jajko i gotuję delikatnie mieszając około 3-5 minut. Gdy składniki sosu się przegryzą polewam nimi sałatkę i bardzo delikatnie mieszam. Na sałatkę kładę jajko w koszulce. Podaję na talerzu dekorując np. świeżym koperkiem. Do sałatki świetnie pasuje podpłomyk: szklanka mąki, woda – tyle ile zbierze, szczypta soli i łyżeczka ziaren czarnuszki! Ciasto zagniatam, cienko rozwałkowuję i formuję cienki placek. Smażę na mocno rozgrzanej suchej patelni!

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z fenkuła
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sałatka z ogórka z orzechami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka z pomelo i mięsa kraba
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.