David Gaboriaud

Sałatka z czerwonej cykorii i tortellini w sosie gorgonzola


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 856

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g tortellini faszerowanych szynką prosciutto

½ czerwonej cykorii (włoskie radicchio rosso) pokrojonej w paseczki

garść rukoli

kilka pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół

2 łyżki orzechów włoskich

1 łyżka miodu

1 opakowanie sera gorgonzola

1 małe opakowanie śmietany 12%

szczypta gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Gotuj tortellini przez 5 minut we wrzącej osolonej wodzie, odcedź i opłucz pod zimną wodą.
W misce wymieszaj tortellini z czerwoną cykorią, rukolą i pomidorami koktajlowymi. Na suchej patelni upraż orzechy, na koniec wlej miód i gotuj chwilę, by miód się skarmelizował i obtoczył orzechy. Odstaw do wystygnięcia.
W rondelku podgrzej śmietanę. Rozpuść w niej gorgonzolę i zblenduj na gładką konsystencję. Dodaj szczyptę gałki oraz pieprzu. Polej sałatę sosem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka jesienna z wołowiną i kasztanami jadalnymi
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z ziemniaków, krewetek i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym, orzechami i kurczakiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 44)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.