Agnieszka Kręglicka

Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami


Przepis z programu Para w kuchni Święta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 garście czarnej fasoli

4 żółte pomidory

oliwa extra vergine

sok z cytryny

miód

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

cukier

skórka otarta z cytryny

łyżka posiekanej naci kolendry

łyżka posiekanej naci pietruszki

 

 

Przygotowanie:


Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć jak najcieńsze plasterki pomidorów. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku i posmarować oliwą. Piec w temperaturze 100-120 stopni C, tak długo aż pomidory wysuszą się i staną kruche. Ostudzić.
Fasolę namoczyć, ugotować z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ostudzoną fasolę doprawić winegretem z soku cytrynowego i miodu oraz oliwy, skórki cytrynowej i świeżych ziół. Moc winegretu zależy od własnych upodobań. Doprawioną sałatkę dekorować plasterkami pomidorów.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z mango
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka panzanella
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.