Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami

Sałatka z czarnej fasoli ze złotymi pomidorami
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni Święta (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • 2 garście czarnej fasoli
  • 4 żółte pomidory
  • oliwa extra vergine
  • sok z cytryny
  • miód
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • skórka otarta z cytryny
  • łyżka posiekanej naci kolendry
  • łyżka posiekanej naci pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć jak najcieńsze plasterki pomidorów. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem, obłożyć cieniutkimi plasterkami czosnku i posmarować oliwą. Piec w temperaturze 100-120 stopni C, tak długo aż pomidory wysuszą się i staną kruche. Ostudzić.
Fasolę namoczyć, ugotować z listkiem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Ostudzoną fasolę doprawić winegretem z soku cytrynowego i miodu oraz oliwy, skórki cytrynowej i świeżych ziół. Moc winegretu zależy od własnych upodobań. Doprawioną sałatkę dekorować plasterkami pomidorów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA