Jola Słoma

Sałatka z cytrusową nutą


Przepis z programu ATELIER SMAKU na Sycylii (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z cytrusową nutą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilka liści endywii

10 dag tofu

10 dag cukinii

1/2 papryki

1 pomarańcza (może być czerwona)

garść orzechów włoskich

garść różnych oliwek

garść rukoli

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu (może być karobowy)

 

Sos:

6 zielonych drylowanych oliwek

6 orzeszków nerkowca

6 łyżek aromatycznej sycylijskiej oliwy

1/4 cytryny ze skórką

1 szczypta soli

Przygotowanie:

Dobrze odsączone plastry tofu i cukinię pokrojoną w plasterki smarujemy sosem sojowym zmieszanym z miodem. Odstawiamy na 10 minut. Miksujemy wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzach rozkładamy porwane liście endywii, pokrojoną w paski paprykę, kawałki obranej ze skórki pomarańczy, plastry tofu i cukinii, posypujemy orzechami i oliwkami. Polewamy sosem i dekorujemy liśćmi rukoli.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.