Sałatka z cukinii, grochu cukrowego i cytryny

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z cukinii, grochu cukrowego i cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

6 młodziutkich cukinii

kilka garści świeżego grochu cukrowego

2 małe cytryny

2 łyżki oliwy

mały pęczek porwanych liści mięty

mały pęczek porwanego koperku

cukier

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Pokroić cukinię na plasterki grubości 2–3 mm. Usunąć żyłki z grochu cukrowego. Duże strąki grochu pokroić na ukośne kawałki. Włożyć groch do miski z cukinią. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i posypać nią warzywa. Obrać obydwie cytryny ze skórki i usunąć białe błonki. Obciąć górę i dół cytryn i położyć je na blacie. Wyciąć ostrym nożem sam miąższ. Wrzucić kawałki miąższu do warzyw. Usunąć pestki. Spróbować i skropić sałatkę sokiem z pozostałości cytryn, jeśli jest za mało kwaśna. Dodać oliwę, zioła, cukier oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 – 10 min. Spróbować i ewentualnie doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać od razu.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.