Paul Merret

Sałatka z chorizo


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Sałatka z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g miękkich kiełbasek chorizo z papryką

oliwa

ocet balsamiczny

½ dobrze wypieczonej ciabatty

2 główki drobnolistnej sałaty rzymskiej

pojemniczek pomidorków czereśniowych

przekrojonych na pół

kilka garści rukoli

60 g tartego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Z chorizo zdjąć skórkę i porozrywać kiełbaski na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podrumienić kawałki chorizo, następnie zdjąć je z patelni. Zlać z patelni oliwę, na której smażyło się chorizo, do miseczki. Dodać trochę octu balsamicznego, w takich proporcjach, żeby powstał dresssing do sałatki. Z ciabatty skroić skórkę i porwać miękisz na kawałki takiej wielkości, jak kawałki chorizo.
Wstawić patelnię na ogień i dolać trochę oliwy. Na rozgrzanej oliwie usmażyć kawałki ciabatty tak, by z wierzchu były złote i chrupiące, a w środku miękkie. W dużej misce wymieszać chorizo, listki sałaty, pomidorki i parmezan, polać dressingiem. Posypać grzaneczkami z ciabatty i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.