Sałatka z buraków

Przepis z programu Manic Organic (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka z buraków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kg ekologicznych buraków chioggi i żółtych

10 dag ekologicznej mieszanki sałatkowej

1 łyżka octu z sherry

1 łyżka czerwonego octu winnego

½ szklanki oleju słonecznikowego

2 łyżeczki curry

¼ łyżeczki pasty sambal oelek

4 łyżki kefiru lub jogurtu

sól i pieprz

Przygotowanie:


Buraki wyszorować i ugotować na parze do miękkości, 20 - 30 minut. Po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki. Zamiast gotować na parze buraki można upiec, a po upieczeniu obrać zanim wystygną (najlepiej w gumowych rękawiczkach, żeby nie parzyły). Będą miały zupełnie inny smak.
W misce wymieszać ocet z sherry i winny, posolić i ubijając trzepaczką dodać małymi porcjami olej, by utworzyła się emulsja. Doprawić pieprzem, dodać kefir, pastę sambal oelek i proszek curry. Dokładnie wymieszać. Buraki polać 4 łyżkami dressingu i wymieszać, by dokładnie były nim pokryte. W oddzielnym naczyniu polać resztą dressingu zieleninę. Na talerzach ułożyć zieleninę, a na niej buraki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.