Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Sałatka z buraków

Przepis z programu Manic Organic (odc. 4)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

składniki i przygotowanie:

Składniki:
½ kg ekologicznych buraków chioggi i żółtych
10 dag ekologicznej mieszanki sałatkowej
1 łyżka octu z sherry
1 łyżka czerwonego octu winnego
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki curry
¼ łyżeczki pasty sambal oelek
4 łyżki kefiru lub jogurtu
sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraki wyszorować i ugotować na parze do miękkości, 20 - 30 minut. Po ostygnięciu obrać i pokroić na ćwiartki. Zamiast gotować na parze buraki można upiec, a po upieczeniu obrać zanim wystygną (najlepiej w gumowych rękawiczkach, żeby nie parzyły). Będą miały zupełnie inny smak.
W misce wymieszać ocet z sherry i winny, posolić i ubijając trzepaczką dodać małymi porcjami olej, by utworzyła się emulsja. Doprawić pieprzem, dodać kefir, pastę sambal oelek i proszek curry. Dokładnie wymieszać. Buraki polać 4 łyżkami dressingu i wymieszać, by dokładnie były nim pokryte. W oddzielnym naczyniu polać resztą dressingu zieleninę. Na talerzach ułożyć zieleninę, a na niej buraki.


© Antony John




skomentuj przepis >>