Jola Słoma

Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca


Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka z buraków z majonezem z orzeszków nerkowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 sałata radicchio

30 dag buraków

1/2 kalafiora

1 duży ziemniak

1 szklanka kiełków lucerny

1 czerwona papryka

czerwony i zielony pieprz do smaku

kwiaty bratka

olej do smażenia

 

Majonez:

100 ml mleka kokosowego

garść orzechów nerkowca

100 ml oleju

2 łyżki musztardy

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka czarnej soli lub zwykłej

Przygotowanie:

Miksujemy mleko kokosowe z orzeszkami nerkowca, następnie dodajemy olej i sól, jeszcze raz miksujemy. Dodajemy musztardę, ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni. Możemy schłodzić w lodówce, aby majonez był bardziej gęsty.
Ugotowane na parze buraki kroimy w plastry, liście sałaty również kroimy, a kalafiora dzielimy na małe cząstki. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy z kiełkami lucerny, doprawiając czerwonym i zielonym pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę nakładamy do koszyczków ziemniaczanych, które usmażyliśmy wcześniej w głębokim oleju z cienkich plastrów ziemniaka. Plastry ziemniaków umieściliśmy przed smażeniem jeden przy drugim pomiędzy dwoma metalowymi sitkami. Całość dekorujemy kwiatami bratków.

powrót

Podobne przepisy

Sałata liońska
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka grecka
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.