Grzegorz  Łapanowski

Sałatka z bryndzą


Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7366

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 buraki

1 op. sera bryndza ok. 125 g

garść rukoli

mała garść prażonych ziaren dyni

Na sos:

łyżka oleju z dyni

oliwa

łyżeczka miodu

łyżeczka octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

świeżo mielony pieprz, sól

kilka listków tymianku

Przygotowanie:

Buraka pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C do miękkości. Jeśli chcemy, by upiekł się szybciej możemy go pokroić. Kiedy będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z octem balsamicznym. Cały czas mieszając powoli dodajemy olej dyniowy i oliwę – na końcu tymianek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Rukolę mieszamy z dressingiem. Robimy kuleczki z bryndzy. Buraka kroimy w plastry, podajemy z kuleczkami bryndzowymi, rukolą, a wszystko polewamy sosem i sypiemy pestkami dyni.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.