Sałatka z bryndzą

Sałatka z bryndzą
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Grzegorz Łapanowski

Seria kulinarna:
Ł'apetyt 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 op. sera bryndza ok. 125 g
  • garść rukoli
  • mała garść prażonych ziaren dyni

Na sos:

  • łyżka oleju z dyni
  • oliwa
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • kilka listków tymianku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Buraka pieczemy w folii w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C do miękkości. Jeśli chcemy, by upiekł się szybciej możemy go pokroić. Kiedy będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Przygotowujemy dressing mieszając miód z octem balsamicznym. Cały czas mieszając powoli dodajemy olej dyniowy i oliwę – na końcu tymianek i dużo świeżo mielonego pieprzu. Rukolę mieszamy z dressingiem. Robimy kuleczki z bryndzy. Buraka kroimy w plastry, podajemy z kuleczkami bryndzowymi, rukolą, a wszystko polewamy sosem i sypiemy pestkami dyni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA