Marieta  Marecka

Sałatka z brokułów z migdałami i rodzynkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka z brokułów z migdałami i rodzynkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 mały brokuł

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

migdały w płatkach

2 garście rodzynek

2 łyżki migdałów w płatkach

2 łyżki orzeszków nerkowca

½ szklanki komosy ryżowej

Sos curry:

150 ml jogurtu naturalnego

1 czubata łyżka majonezu

sól

pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka curry

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki świeżego imbiru

sól

pieprz

rukiew wodna do dekoracji

 

Przygotowanie:

Brokuł gotujemy krótko w wodzie z solą i cukrem.
Jak będzie lekko miękki, ale nadal jędrny, odcedzamy go i od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą, najlepiej z kostkami lodu.
Płatki migdałowe i nerkowce prażymy krótko na suchej patelni.
Składniki na sos mieszamy w osobnej miseczce.
Komosę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Na półmisku układamy różyczki brokułu, obsypujemy je ugotowaną komosą ryżową. Polewamy całość częścią sosu. Posypujemy rodzynkami i prażonymi orzechami. Wierzch dekorujemy listkami rukwi wodnej lub innymi ulubionymi ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka gado-gado
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z młodych warzyw z grillowanym owczym serem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Sałatka z pieczonej marchewki z ziarnami i pęczakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.