Sałatka z bresaolą

Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka z bresaolą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



3 kromki chleba

2 łyżki oliwy extra vergine



sos:

3 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka octu z białego wina

sól i świeżo zmielony pieprz

1 ząbek czosnku



sałatka:

2 małe główki sałaty rzymskiej

1 garść rukoli

100 g rzodkiewek

20 czarnych oliwek

2 jajka

80 g bresaoli w plasterkach

2 łyżki parmezanu w płatkach plus do posypania



Przygotowanie:



Kromki chleba pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić chleb i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć chleb z patelni i osączyć na papierze kuchennym. Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na listki. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić na ćwiartki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki. Ząbek czosnku obrać i rozgnieść. Połączyć składniki sosu w dzbanku i mieszać aż powstanie emulsja. Usunąć czosnek. Do dużej miski wrzucić sałatę i rukolę, wsypać rzodkiewki, 2 łyżki parmezanu w płatkach i oliwki, włożyć jajka, polać sosem i lekko przemieszać. Ułożyć na talerzach plasterki bresaoli, rozłożyć porcje sałatki, posypać grzankami z chleba, płatkami parmezanu i podawać.



powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.