David Gaboriaud

Sałatka z białej kapusty z serem feta i czarnuszką


Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

Sałatka z białej kapusty z serem feta i czarnuszką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

¼ główki białej kapusty

2 jasno zielone papryki

½ świeżego ogórka

1 garść czarnych oliwek

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z ½ cytryny

40 g startego owczego sera

2 plastry sera feta

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka czarnuszki

sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Posiekaj kapustę na cieniutkie plastry.
Paprykę pokrój na podłużne cienkie paski.
Ogórka obierz ze skórki i pokrój na półtalarki. Wymieszaj te składniki ze sobą.
Dodaj czarne oliwki, czarnuszkę, natkę pietruszki, oliwę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem (uwaga: feta i owczy ser są często bardzo słone, także użyj soli z umiarem).
Ułóż porcje na talerzu, dodaj starty ser owczy oraz plastry fety.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.