Sałatka z bakłażana

Przepis z programu Niewolnicy Kambuza (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka z bakłażana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 bakłażany

1 ząbek czosnku

drobno posiekany

50 ml czerwonego octu winnego

50 ml oliwy

sól i świeżo mielony czarny pieprz

pół czerwonej papryki

pokrojonej w cienkie paski

pół zielonej papryki

pokrojonej w cienkie paski

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuć bakłażany wykałaczką lub szpikulcem i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec 20 minut, dopóki nie będą miękkie. Obrać bakłażany ze skóry, usunąć i wyrzucić pestki (część pestek można zostawić). Grubo pokroić miąższ i włożyć do dużej miski. Dodać czosnek, czerwony ocet winny, oliwę i bardzo dokładnie rozgnieść i wymieszać rękoma na jednolitą masę. Doprawić do smaku i dodać paprykę. Przykryć sałatkę i na dwie godziny odstawić w chłodne miejsce. Podawać w temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.