Rick Stein

Sałatka z abalone


Przepis z programu Morski przewodnik Ricka Steina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Sałatka z abalone
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

abalone lub uchowce (są to ślimaki wodne zamieszkujące wody Pacyfiku)

makaron ryżowy

grzyby shiitake

grzyby enoki

świeży cynamon

anyż chiński

imbir

dymka

oliwa z oliwek

oliwa truflowa

sos sojowy

 

 

Przygotowanie:


Długo gotować ślimaki. Po ugotowaniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać oliwą z oliwek. Dodać świeży cynamon i gwiazdę anyżu chińskiego. Całość wstawić do piekarnika na od 3 do 6 godzin. Następnie wyjąć i ostudzić. Pokroić ślimaki na cienkie plastry. Na ugotowanym i ostudzonym makaronie ryżowym ułożyć pokrojone w cienkie plastry grzyby shiitake i enoki. Całość posypać imbirem i drobno posiekaną dymką. Przykryć plastrami uchowców. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, grzybów i uchowców z przyprawami. Polać wszystko oliwą truflową i odrobiną sosu sojowego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.