Anna Olson

Sałatka warzywna z pszennym pęczakiem


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka warzywna z pszennym pęczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka pęczaku pszennego

2 łyżki oliwy

1 szklanka umytego i pokrojonego w paski pora (tylko biała i zielonkawa część)

1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii

zielonej albo żółtej

½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej słodkiej papryki

½ szklanki świeżego albo mrożonego groszku

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

2 łyżki soku z cytryny

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Zalej pęczak 3 szklankami wody, posól, gotuj przez godzinę, a następnie odlej. Na średnim ogniu podsmaż na patelni kawałki pora, aż będą miękkie i szkliste (ok. 5 min). Dodaj cukinię i paprykę i podsmażaj kolejne 5 min. Zdejmij patelnię z ognia. Do gorącej kaszy dodaj groszek i skórkę cytrynową. Kiedy wszystkie składniki ostygną, przełóż warzywa do miski z kaszą i groszkiem, dodaj oregano i sok z cytryny, dopraw do smaku i wymieszaj. Wstaw do lodówki przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.