Marieta  Marecka

Sałatka warstwowa w słoiku


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka warstwowa w słoiku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ brokułu

½ papryki czerwonej

½ puszki kukurydzy

4 łyżki słonecznika łuskanego

kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki

ulubione kiełki

 

Dressing:

1 czubata łyżeczka słodkiej musztardy

1 łyżka miodu

1 ząbek czosnku

1 łyżka octu

oliwa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i miksujemy go w malakserze na grubszy żwirek, najlepiej pulsacyjnie.
Paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Na dno słoiczka wsypujemy część brokułu, następnie 2 łyżki kukurydzy, łyżkę fasoli odsączonej z zalewy, część papryki, następnie kiełki, wierzch posypujemy słonecznikiem. Słoiki zakręcamy.
W miseczce łączymy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód, stopniowo dolewamy oliwę, aż powstanie nam gesty dressing. Doprawiamy go solą i pieprzem i przelewamy do kolejnego słoiczka.
Wlewamy po 2 łyżki dressingu do słoiczka z warzywami, zakręcamy pokrywkę i potrząsamy zawartością jak shakerem. Zjadamy od razu.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z zielonej papai
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Fasolka szparagowa z kukurydzą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.