Lucinda Scala  Quinn

Sałatka tabbouleh


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Sałatka tabbouleh
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ szklanki kuskusu

2 pomidory

posiekane (1½ szklanki)

3 szalotki (biała i zielona część)

posiekane (1 szklanka)

2-3 szklanki posiekanej natki pietruszki

1 ogórek

obrany

posiekany

½ szklanki posiekanej mięty

¼ łyżeczki świeżo startej skórki cytryny

2 łyżki świeżego soku z cytryny

⅓ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

¼ łyżki soli (ew. więcej do smaku)

 

 

Przygotowanie:


Opłukać kuskus pod zimną bieżącą wodą. Namoczyć w zimnej wodzie na 20 minut. Odsączyć, wsypać do dużej miski. Dodać pomidory, dymkę, pietruszkę, ogórek i miętę. Wymieszać. Wymieszać razem sok i skórkę z cytryny, oliwę i sól. Polać sałatkę, wymieszać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.