Delia  Smith

Sałatka ryżowa z pesto


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka ryżowa z pesto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

20 dag ryżu włoskiego arborio

czubata łyżka pesto (patrz: oddzielny przepis)

400 ml bulionu warzywnego

sok z cytryny

2 łyżki oliwy

 

 

Przygotowanie:


Ryż mieszamy z pesto, by wszystkie ziarenka pokryły się sosem i zawartą w nim oliwą, przekładamy na patelnię, zwiększamy płomień i zalewamy bulionem. Mieszamy. Doprawiamy solą, a gdy się zagotuje – zmniejszamy ogień, przykrywamy i zostawiany na 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn. Gdy tak się – stanie gasimy ogień i na kilka minut przykrywamy patelnię ściereczką, by zaabsorbowała parę. Ryż przesypujemy do miski, dodajemy parę łyżek pesto, sok z cytryny, oraz oliwę i mieszamy wszystko razem za pomocą łyżki i widelca. Sałatkę możemy podawać na gorąco – jest doskonała do ryby smażonej lub grillowanej, a także do kurczaka. Można ją też wystudzić i podać na zimno z innymi sałatkami. Sałatkę posypujemy czterema drobno posiekanymi dymkami, płatkami parmezanu – ser strugamy jak najcieniej obieraczką do ziemniaków, oraz świeżymi listkami bazylii.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.