Sałatka pomarańczowa z miętą

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka pomarańczowa z miętą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-8 pomarańczy

sok z 1 pomarańczy

kilka łyżek miodu

czerwona cebula

cynamon

6-8 listków mięty

 

 

Przygotowanie:


6-8 pomarańczy obieramy i kroimy na centymetrowej grubości plastry, które układamy na talerzu. Sok z jednej pomarańczy lekko podgrzewamy, dodajemy parę łyżek płynnego miodu, mieszamy i odstawiamy na chwilę, by dokończyć sałatkę. Czerwoną cebulę kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy je na pomarańczach. Sałatkę polewamy miodem, rozpuszczonym w soku, posypujemy ją cynamonem i odstawiamy, by wszystkie smaki się przemieszały i wzajemnie przeniknęły. Dekorujemy 6–8 listkami świeżej mięty. Siekamy je grubo, posypujemy nimi sałatkę i wstawiamy do lodówki, by się macerowała.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.