Anna Olson

Sałatka owocowa o herbacianym aromacie


Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Sałatka owocowa o herbacianym aromacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 torebka herbaty rumiankowej lub herbaty z dzikiej róży

4 łyżki soku z limonki

6 łyżek cukru

1 szklanka kulek wyciętych z melona miodowego

1 szklanka kulek wyciętych z arbuza

1 szklanka kulek wyciętych ze świeżego ananasa

świeże liście mięty i/lub pestki granatu do przybrania

 

Przygotowanie:

Zanurzyć torebkę z herbatą w rondlu z sokiem z limonki i cukrem. Podgrzewać przez 10 minut na małym ogniu, żeby aromat herbaciany przeniknął sok. Usunąć torebkę z herbatą i ostudzić powstały syrop. Zalać owoce syropem, dodać miętę i/lub pestki granatu. Podawać sałatkę w filiżankach, do ciasta herbacianego. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej – aromaty zdążą się doskonale przeniknąć przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.