Sałatka nicejska

Przepis z programu Ideał 2 (odc, 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka nicejska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

duża garść cienkiej fasolki szparagowej

2 jajka

4 dojrzałe pomidory śliwkowe

6 serc karczochów z zalewy

1 mała sałata rzymska

8 solonych anchois, odsączonych z zalewy

12 czarnych oliwek

kilka gałązek natki pietruszki, grubo posiekanych



dressing:

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 małe ząbki czosnku, obrane i zgniecione

100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia



do podania:

chleb z chrupiącą skórką

listki bazylii



Przygotowanie:

Przygotować dressing: Ocet utrzeć z musztardą. Dodać czosnek, trochę soli, świeżo mielony pieprz. Wmieszać oliwę. Przelać do zakręcanego słoika.

Fasolkę oczyścić z końcówek, gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, wrzucić do lodowatej wody i ponownie odcedzić. Jajka gotować 4-5 minut. Przelać je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, co zapobiegnie powstaniu ciemnych obwódek wokół żółtek. Obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, włożyć do wrzątku. Po 30 sekundach wyjąć, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Karczochy odcedzić z oleju i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć i podrzeć, jeśli liście są duże. Ułożyć na półmisku lub w płaskiej misce. Pomidory, jajka, anchois, karczochy, oliwki i fasolkę ułożyć na sałacie. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem i listkami bazylii. Dressing podać osobno.



powrót

Podobne przepisy

Ogórki słodko-kwaśne
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.