Sałatka nicejska

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka nicejska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Dressing:

pół posiekanego ząbka czosnku

łyżeczka octu estragonowego

pół łyżeczki musztardy diżońskiej

60 ml łagodnej oliwy lub pół na pół oliwy z olejem fistaszkowym

sok z cytryny do smaku

sól i pieprz



Sałatka:

10 liści młodej sałaty

6 porwanych listków świeżej bazylii

6 przepołowionych pomidorków wiśniowych

6 ugotowanych młodych czerwonych ziemniaków w plasterkach

110 g fasolki szparagowej zblanszowanych w osolonej wodzie, schłodzonych i odlanych

3 ugotowane i rozkrojone na ćwiartki serca młodych karczochów

malutka czerwona cebula w cienkich plasterkach, rozdzielonych na krążki

garść oliwek nicejskich

2 rozkrojone na ćwiartki jajka na twardo

3 – 4 filety anchois

sól morska i świeżo zmielony pieprz



Dressing: zmieszać czosnek z octem i musztardą. Domieszać oliwę, laną cienką strużką. Skosztować i jeśli dressing jest za mdły, dolać soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.

Przed podaniem: przemieszać liście sałaty z odrobiną winegretu i bazylii, ułożyć na talerzu. Osobno zmieszać z winegretem pomidory, ziemniaki, fasolkę szparagową i serca karczocha. Wyłożyć na talerz. Posypać cebulą i oliwkami. Na wierzchu ułożyć jajka. Posolić i popieprzyć.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki









powrót

Podobne przepisy

Sałatka z mango
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sałatka z owoców tropikalnych
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.