James  Martin

Sałatka nicejska


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka nicejska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki sosu:

3 filety sardeli z puszki

50 ml kremówki

100 ml wywaru rybnego

1 łyżeczka musztardy dijon

25g masła

sól i pieprz



Składniki sałatki:

oliwa do smażenia i dekoracji

garść ugotowanej fasoli szparagowej

3 pomidorki koktajlowe, przekrojone na szóstki

8 młodych ziemniaków, ugotowany i pokrojonych w ósemki

2 jaja ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki

10 czarnych oliwek

garść świeżej bazylii + do przybrania

porcje upieczonego okonia morskiego po 200 g (do podania)



Przygotowanie sosu:

W rondlu rozgrzej śmietanę i wywar rybny z musztardą i sardelami. Gotuj na małym ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj masło, wymieszaj. Blenderem ręcznym zmiksuj na pianę. Dopraw i odstaw.



Przygotowanie sałatki:

Na dużej patelni rozgrzej nieco oliwy. Dorzuć ziemniaki i pomidorki. Po paru minutach dodaj oliwki i fasolę. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, delikatnie mieszając. Zdejmij z ognia. Dodaj liście bazylii, wymieszaj. Na sałatce połóż porcje upieczonej ryby, nałóż łyżką sos w formie piany. Przybierz liśćmi bazylii i polej odrobiną oliwy.



Opracowano na podstawie programu „Uczty Jamesa Martina, odc. 3”

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.