Sałatka nicejska z tuńczykiem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka nicejska z tuńczykiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g młodych ziemniaków

200 g zielonej fasolki szparagowej

24 pomidorki koktajlowe

2 niewielkie główki sałaty rzymskiej

4 łyżeczki kaparów

4 jajka

2 steki z tuńczyka (à 175 g)

1 łyżka oliwy

sól i pieprz



sos:

2 łyżeczki musztardy Dijon

sok z ½ cytryny

1 łyżka octu z białego wina

100 ml oliwy

szczypta soli i pieprzu



Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką, wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy, przestudzamy i kroimy na pół. Fasolkę myjemy, odcinamy końce, obgotowujemy 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą, osączamy. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy i obieramy ze skorupek. Sałatę dzielimy na liście, myjemy i osuszamy. Wrzucamy sałatę do miski, dodajemy ziemniaki, fasolkę, pomidory i kapary. Łączymy w słoiku składniki sosu i polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy, wykładamy na dużą deskę lub półmisek i dekorujemy połówkami jaj na twardo. Steki z tuńczyka smarujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na gorącej patelni grillowej po ok. 2 minut z obu stron. Kroimy ukośnie w plasterki, układamy na sałatce i podajemy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.