Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem, zupa z topinamburu

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem, zupa z topinamburu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Pieczone topinambury i pieczone filety z piersi kurczaka:

2 filety z piersi kurczaka ze skórą i kośćmi

łyżka oleju

45 dag topinamburów, pokrojonych na kawałki o grubości 6 – 12,5 mm

0,5 l soku z ananasa



Sałatka nicejska z pieczonym kurczakiem i topinamburem:

pieczone topinambury

22 dag zielonej fasolki, obranej i zblanszowanej w posolonej wodzie

3 dojrzałe pomidory pokrojone na 8 części

pół małej czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka

100 g oliwek kalamata

4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w ćwiartki

pieczone filety z piersi kurczaka, pokrojone w plastry

sok z połówki cytryny

3 łyżki oliwy

sól

pieprz



Zupa z topinamburów:

3 łyżki oliwy

cebula pokrojona w kostkę

70 dag grubo posiekanych topinamburów

pół ziemniaka pociętego na ćwiartki

1,7 l wody

liść laurowy

3 gałązki tymianku związane w pęczek, do tego listki z jednej gałązki tymianku do dekoracji

120 ml 35% śmietanki

sól

oliwa



Pieczone topinambury i pieczone filety z piersi kurczaka:

1. Do naczynia włożyć mięso i zalać sokiem z ananasa.

2. Marynować od 30 minut do 24 godzin.

3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

4. Na średnim/dużym ogniu rozgrzać olej na żeliwnej patelni.

5. Gdy olej będzie gorący, wrzucić topinambury na patelnię, doprawić solą i pieprzem.

6. Gdy topinambury zbrązowieją, obrócić je, dosmażyć z drugiej strony, zdjąć z patelni i odstawić.

7. Na tę samą patelnię położyć filety, skórą do dołu. Gdy skóra zrobi się chrupiąca, przyrumieniona i lekko zwęglona, obrócić mięso.

8. Dodać odłożone topinambury, włożyć patelnię na 25 minut do piekarnika, aż wszystkie składniki będą dobrze upieczone.

9. Wyjąć z piekarnika. Przed pokrojeniem mięsa zostawić je na 10 minut, żeby soki ponownie się wchłonęły.



Przygotowanie sałatki nicejskiej z pieczonym kurczakiem i topinamburem:

1. Ułożyć pieczone topinambury i zieloną fasolkę na talerzu.

2. Obsypać zieloną fasolkę i topinambury pomidorami, cebulą i oliwkami. Na środku ułożyć pieczony filet z piersi kurczaka.

3. Wokół mięsa ułożyć kawałki jaj na twardo.

4. Sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz roztrzepać w misce. Sałatkę nicejską skropić sosem i podawać.



Zupa z topinamburu:

1. Na średnim ogniu, w garnku średniej wielkości rozgrzać łyżkę oliwy.

2. Dodać cebulę i smażyć, aż zrobi się miękka i przeźroczysta.

3. Dodać topinambury i ziemniaka. Zamieszać.

4. Dodać wodę, liść laurowy i tymianek. Zamieszać.

5. Zagotować, następnie zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał.

6. Gdy topinambury i ziemniak będą miękkie, wyjąć liść laurowy i tymianek.

7. Miksować porcjami w blenderze, aż do gładkości.

8. Przecedzić zupę z topinamburu do nowego garnka, zagotować, a następnie zmniejszyć temperaturę, żeby płyn delikatnie bulgotał.

9. Dodać śmietankę, doprawić solą i podawać. Każdą porcję na talerzu pokropić oliwą i udekorować listkami tymianku.

powrót

Podobne przepisy

Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Sałatka różowa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

tomeksss

postów: 17

19.03.2014 14:17

CYTUJ

"2 filety z piersi z kurczaka ze skórą i kośćmi". Filet z kością i ze skórą to jakaś ciekawostka przyrodnicza. Zgodnie z podstawową definicją filet, to część ryby lub tuszki drobiowej, również z innego zwierzęcia, w postaci płatu mięsa, nie zawierający ości, kości ani skóry.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.