Delia  Smith

Sałatka nicejska z fenkułem


Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka nicejska z fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

fenkuł

oliwa z oliwek

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Fenkuł czyścimy kroimy na 8 kawałków, blanszujemy, czyli wrzucamy na 5 minut do osolonego wrzątku i odcedzamy. Układamy warzywo na posmarowanej oliwą blasze, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i każdy kawałek smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy je w 190 stopniach przez pół godziny, aż będą przyrumienione. Kawałki fenkułu kładziemy na talerzu i jeszcze gorące polewamy dressingiem (patrz: przepis poniżej). Przybieramy zieleniną z fenkułu. Danie to możemy podawać na ciepło jako jarzynkę, lub na zimno – jako sałatkę.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.