Curtis Stone

Sałatka na ciepło z grillowanym wędzonym węgorzem


Przepis z programu Surfing po menu 4 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałatka na ciepło z grillowanym wędzonym węgorzem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

80 g wędzonego węgorza na osobę

1 główka fenkułu plus zielona nać

1 średnia czerwona cebula

1 szklanka natki pietruszki

1 pęczek szczawiu

¼ główki radicchio

½ szklanki świeżej mięty

1 cytryna

oliwa z oliwek extra virgin

 

 

Przygotowanie:


Aby przygotować sałatkę, pokrój cienko fenkuł w poprzek główki i wrzuć do bardzo zimnej wody, żeby zrobił się chrupki. Zachowaj zieloną część do udekorowania sałatki. Przekrój cebulę na pół i pokrój w piórka. Porwij liście radicchio i usuń z nich najgrubsze części białych nerwów oraz odrzuć nieładne liście. Wędzonego węgorza podziel na ok. 80 g filety, usuń skórę i ości. Rozgrzej grillową patelnię i obsmaż rybę z każdej strony. W misce wymieszaj fenkuł, cebulę, miętę i pietruszkę, skrop sokiem z połowy cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz polej oliwą z oliwek. Następnie delikatnie wymieszaj szczaw i radicchio z cebulą, miętą i fenkułem. Zdejmij filety z węgorza z grilla, przełóż do małej miski i skrop sokiem z cytryny. Połącz z sałatką i podawaj.
Bogaty smak węgorza świetnie kontrastuje ze świeżą i chrupką sałatką z fenkuła co sprawia, że jest fantastycznym lekkim daniem na przystawkę.

powrót

Podobne przepisy

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ryba rashad
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Szaszłyki z żabnicy z boczkiem i ziołami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.