Katia Roman-Trzaska

Sałatka marokańska z chlebem pita


Przepis z programu Little Chef (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

odsłon: 15910

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (cieciorki) 240g

2 średnie pomidory

½ ogórka

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

1 łyżka tahini (pasty sezamowej)

½ cytryny

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

świeża mięta

chleb pita

 

Przygotowanie:

Umyj pomidory, ogórka, cytrynę i natkę pietruszki. Pokrój pomidory i ogórka w kostkę. Pokrój pietruszkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj w misce z ciecierzycą. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Wyciśnij ząbek czosnku. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Połącz czosnek i sok z cytryny z łyżką tahiny i dwoma łyżkami jogurtu naturalnego. Dodaj sos do uprzednio przygotowanej warzywnej mieszanki i wymieszaj. Po wierzchu posyp świeżymi listkami mięty. Podawaj z chlebem pita.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.