Sałatka kokosowa

Przepis z programu Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka kokosowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:



1 kokos

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

garść liści curry (murrai Koeniga)

¼ cebuli

kawałek imbiru (3 cm)

sól

2 pomidory

sok z 2 limonek

garść naci kolendry

ćwiartki limonki do podania



Przygotowanie:



1. Rozłupać skorupę kokosa, wylać sok (można wypić, zmieszany z rumem i lodem). Miąższ zestrugać w wiórki i włożyć do miski.

2. Cebulę obrać, imbir oskrobać łyżeczką, posiekać. Pieprz wsypać do moździerza, rozkruszyć, dorzucić liście curry, cebulę, imbir i łyżeczkę soli, wszystko razem utrzeć na jednolitą pastę. Dodać do kokosa i wymieszać.

3. Pomidory pokroić w dużą kostkę, dorzucić do miski i wymieszać, lekko rozgniatając. Kolendrę grubo posiekać i posypać nią sałatkę.

4. Rozłożyć na miseczki i podawać z cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z makaronu na ciepło
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z natką pietruszki
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szpinak z malinami i orzechami włoskimi
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka mix sałat
Przepis z programu Dietosfera (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sałatka kuskus z pieczonymi warzywami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.