Sałatka grzybowa

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka grzybowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

450 g grzybów (np. pieczarek)

2 cytryny

4 ząbki czosnku

150 ml oliwy

2 liście laurowe

gałązka tymianku

4 pepperoncini

sól morska

garść posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Oczyścić grzyby wilgotną ściereczką, obrać i odciąć nóżki (można z nich zrobić wywar). Obrać cytrynę i wycisnąć sok. Posiekać 3 ząbki czosnku. Obsmażyć kapelusze grzybów przez 5 – 6 min. Przewrócić i obsmażyć jeszcze przez minutę. Wrzucić do miski.
Rozgrzać oliwę i sok cytrynowy, a w nich czosnek, skórkę cytryny, liście laurowe, tymianek i papryczki. Podgrzewać przez 5 min, zalać grzyby marynatą i ostudzić. Nakryć i schłodzić przez noc w lodówce, raz przemieszać.
Przed podaniem posypać startą skórką z drugiej cytryny i resztą czosnku. Wymieszać sałatkę z natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.