Paul Merret

Sałatka grzybowa na ciepło


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka grzybowa na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

400 g mieszanki świeżych grzybów shiitake i boczniaków oraz dowolnych dostępnych leśnych grzybów

1 ciabatta

oliwa do podsmażenia grzanek

sałata

wędzony boczek

pokrojony w kosteczkę

2 ząbki czosnku

drobno posiekane

olej roślinny plus kawałek masła—do smażenia grzybów

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 250 stopni Celsjusza. Z ciabatty skroić skórkę i porozrywac miąższ na kawałki o nieregularnym kształcie, wielkości mniej więcej 2/3 piłeczki pingpongowej. Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć z lekka kawałki ciabatty, następnie ułożyć je na blasze i podpiekać około 6 minut w piekarniku, aż na zewnątrz będą miały chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku pozostaną miękkie. W słoiku wymieszać składniki dressingu, nałożyć pokrywkę i energicznie potrząsnąć słoikiem.
Usmażyć z boczku chrupiące skwareczki. Pokroić na plastry grzyby shiitake, boczniaki porozrywać palcami wzdłuż blaszek; pzostałe grzyby pokroić według upodobań. Smażyć grzyby razem z posiekanym czosnkiem na niewielkiej ilości gorącego oleju przez 3-4 minuty. Pamiętać o tym, żeby nie nałożyć za dużo grzybów na raz, bo się zaparzą. Minutę przed końcem smażenia dodać masło. Do miski włożyć liście sałaty, nałożyć na wierzch grzyby, skwareczki i grzanki. Polać dressingiem, wymieszać palcami i podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Mizeria
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.