Sałatka grecka

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka grecka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

ogórek skrojony w drobną kostkę

5 pomidorów skrojonych w kostkę

średnia czerwona cebula skrojona w cienkie plasterki

zielona papryka skrojona w drobną kostkę

300 g oliwek kalamata

2 łyżki kaparów

200 g pokruszonej fety

czubata łyżka suszonego oregano

pół miarki oliwy

2 łyżki octu winnego

kropla octu balsamicznego

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Zmieszać ogórek, pomidor, cebulę i paprykę. Posypać oliwkami, kaparami, fetą i oregano. Dodać oliwę i ocet, dobrze przemieszać. Posolić i popieprzyć. W razie potrzeby doprawić.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.