Sałatka grecka

Przepis z programu Kulinarne safari (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia grecka

Sałatka grecka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży bochenek chleba

2 ogórki

2 dojrzałe pomidory

garść oliwek kalamata

3 złote szalotki

pokrojone w plasterki

1 łyżeczka suszonego oregano

100 g fety

5 łodyżek koperku

100 ml oliwy z oliwek

50 ml octu balsamicznego

 

 

Przygotowanie:


Bierzemy świeży chleb, najlepiej ciabattę. Odcinamy skórkę. Rwiemy miąższ na kawałki, dolewamy dużo oliwy, solimy i wstawiamy na krótko do piekarnika. Wybieramy zdrowe ogórki, ładne pomidory i dobrą oliwę. Warzywa kroimy w kostkę. Dorzucamy marynowane oliwki, pokrojoną szalotkę, oregano i rozkruszoną fetę. Dodajmy koperek. Dolewamy oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. Na koniec posypujemy przypieczonym chlebkiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.