Jamie  Oliver

Sałatka gado-gado


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka gado-gado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g młodych ziemniaków

4 duże jaja od kur z wolnego wybiegu

400 g tofu

olej sezamowy

½ kapusty pekińskiej

2 dojrzałe pomidory

1 garść rzodkiewek

½ ogórka

2 garści kiełków fasoli (do jedzenia na surowo)

½ pęczka naci kolendry (15 g)

prażynki z krewetek 1 chilli bird’s eye (według uznania)



Sos:

1 ząbek czosnku

50 g cukru palmowego

120 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków

1–2 świeże czerwone chilli

sok z 2 limonek

2 łyżeczki sosu rybnego

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka pasty z tamaryndowca



Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania składników sałatki: oskrob ziemniaki i gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odcedź, przestudź i pokrój na połówki lub plasterki.

Ugotuj jajka na półmiękko 6 minut we wrzątku lub dłużej, jeśli wolisz bardziej na twardo.

Pokrój tofu na kawałki 2,5 cm i smaż na 1-2 łyżkach oleju sezamowego ok. 15 minut, aż się zrumieni, następnie posyp solą morską.

Cienko poszatkuj kapustę, jeśli będziesz ją jeść na surowo. Jeśli wolisz ją sparzyć (to bardziej tradycyjne), pokrój kapustę na plastry 2 cm, umieść na durszlaku i powoli wylej na nią czajnik wrzątku. Pokrój pomidory na cząstki, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórek na plasterki. Wszystko oprósz z wysoka solą.

Zrób sos: obierz czosnek, zetrzyj cukier palmowy, wrzuć wraz z resztą składników sosu do malaksera i zmiksuj na gładko. Spróbuj i dopraw do smaku tak, by kwasek limonek był wyraźnie wyczuwalny.

Tradycyjnie kładzie się do miseczek po trochu wszystkiego i polewa sosem, ale można też rozdzielić sos między miseczki, rozlewając go nieco po ściankach i dekoracyjnie ułożyć na nim składniki sałatki, posypać listkami kolendry, prażynkami z krewetek i ew. plasterkami chilli, a każdy niech sam wymiesza swoją porcję.



© Jamie Oliver

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.