Sałatka Cobb

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka Cobb
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

sałatka:

8 grubych plastrów boczku, pokrojonych w kostkę

1 sałata lodowa, pokrojona na cząstki

2 szklanki rukwi wodnej (500 ml)

6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek

2 awokado, wypestkowane, obrane, pokrojone w kostkę

2 pomidory, pokrojone w kostkę

½ szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego (125 ml)



dressing:

1 łyżka czerwonego octu winnego (15 ml)

1 łyżka sosu Worcestershire (15 ml)

1 łyżka musztardy Dijon (15 ml)

1 łyżka syropu klonowego (15 ml)

2 ugotowane żółtka

½ szklanki oliwy (125 ml)

1 łyżka wody (15 ml)

2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego (30 ml)

sól i pieprz



Przygotowanie:

Sałatka: boczek smażymy 10 minut na dużej patelni, na średnim ogniu, aż się zrumieni. Odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy. Sałatę, rukiew wodną, jajka, boczek, ser, awokado i pomidory układamy w rzędach na półmisku. Dressing: w małej misce rozcieramy widelcem żółtka z musztardą. Ubijając widelcem dodajemy ocet, sos Worcestershire i syrop klonowy. Następnie dodajemy stopniowo oliwę i nadal ubijamy, aż dressing zgęstnieje. Jeśli to konieczne rozcieńczamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Podanie: tuż przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.