Sałatka Cezara

Sałatka Cezara
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 28)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • ¾ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba
  • bez skórki
  • 2 główki sałaty rzymskiej
  • bez zewnętrznych liści
  • umyte i pokrojone w poprzek w paski
  • gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 duże jajka ugotowane na miękko
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ½ szklanki świeżo startego parmezanu
  • fileciki anchois
  • opcjonalnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać ½ szklanki oliwy do miseczki, dodać czosnek i odstawić co najmniej na 15 minut, a najlepiej na kilka godzin. Wlać oliwę z czosnkiem na dużą patelnię i rozgrzać na dość dużym ogniu. Dodać kostki chleba. Smażyć, mieszając, 2-3 minut, aż grzanki się zrumienią. Osączyć na papierowym ręczniku. Włożyć sałatę do miski, polać pozostałą oliwą, dodać sól i pieprz. Ułożyć na środku wyjęte ze skorupek jajka. Polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem i grzankami, na wierzchu ułożyć anchois i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA