Lucinda Scala  Quinn

Sałatka Cezara


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałatka Cezara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¾ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

2 szklanki pokrojonego w kostkę chleba

bez skórki

2 główki sałaty rzymskiej

bez zewnętrznych liści

umyte i pokrojone w poprzek w paski

gruboziarnista sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 duże jajka ugotowane na miękko

3 łyżki soku z cytryny

½ szklanki świeżo startego parmezanu

fileciki anchois

opcjonalnie

 

 

Przygotowanie:


Wlać ½ szklanki oliwy do miseczki, dodać czosnek i odstawić co najmniej na 15 minut, a najlepiej na kilka godzin. Wlać oliwę z czosnkiem na dużą patelnię i rozgrzać na dość dużym ogniu. Dodać kostki chleba. Smażyć, mieszając, 2-3 minut, aż grzanki się zrumienią. Osączyć na papierowym ręczniku. Włożyć sałatę do miski, polać pozostałą oliwą, dodać sól i pieprz. Ułożyć na środku wyjęte ze skorupek jajka. Polać sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Posypać parmezanem i grzankami, na wierzchu ułożyć anchois i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.