Delia  Smith

Sałatka cezara


Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka cezara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duże jajko

mała puszka filetów z sardeli

ząbek czosnku

sos Worcester

musztarda w proszku

sok z limonki

140 ml oliwy z oliwek

mieszanka sałat

5 dag parmezanu

 

 

Przygotowanie:


W malakserze starannie miksujemy całe jajko, pół łyżeczki sosu Worcester, łyżeczkę musztardy w proszku, czosnek, 2 filety z sardeli i sok z limonki. Gdy składniki się połączą – nadal miksujemy, powoli wlewając oliwę, zmieszaną z olejem, w którym były filety. W misce mieszamy liście sałaty rzymskiej, lodowej i rukoli. Dodajemy pozostałe, pokrojone filety z sardeli, polewamy dresingiem, posypujemy tartym parmezanem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy grzankami (patrz: inny przepis).

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.