Jacques Pépin

Sałatka cezara według Julii Child


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka cezara według Julii Child
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

18-24 wąskich liści ze środka sałaty rzymskiej

1 szklanka zwykłych grzanek

1 duży

obrany ząbek czosnku

¼ szklanki oliwy wysokiej jakości

sól

1 duże jajko

świeżo zmielony czarny pieprz

1 cała cytryna

przekrojona na pół

sos Worcestershire

2 łyżki świeżo startego parmezanu

 

 

Przygotowanie:


Usunąć zewnętrzne liście sałaty. Starannie opłukać i osuszyć „serca” - wewnętrzne liście długości 10-15 cm. Przygotować grzanki. Obrany ząbek czosnku rozgnieść ostrzem noża. Posypać ¼ łyżeczki soli. Starannie razem rozetrzeć. Polać łyżką oliwy i wymieszać na miękkie puree. Przełożyć puree na patelnię. Dolać łyżkę oliwy. Podgrzać na średnim ogniu. Wrzucić grzanki i obracać kilkakrotnie minutę lub dwie, aby lekko nasiąkły oliwą z czosnkiem. Zestawić patelnię z ognia. Zagotować wodę. Przebić szpilką skorupkę jajka, aby nie dopuścić do pęknięcia. Włożyć jajko do wrzątku i gotować równo minutę. Doprawić sałatę tuż przed podaniem. Przygotować wcześniej wszystkie składniki i sztućce. Skropić sałatę dwiema łyżkami oliwy. Wymieszać podrzucając. Posypać obficie solą i czarnym pieprzem, skropić sokiem wyciśniętym z cytryny i kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Skosztować i w razie potrzeby doprawić. Obrać jajko i wrzucić je między liście sałaty. Podrzucić, aby pękło i aby żółtko pokryło liście. Posypać serem, podrzucić, dodać grzanki i ostatni raz ostrożnie wymieszać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.