Donna Dooher

Sałatka cesarska

Donna Dooher
Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Sałatka cesarska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0,0
Sałatka

1 łyżka stołowa (15 ml) oliwy z oliwek

½ łyżeczki (2 ml) posiekanego czosnku

3 główki sałaty rzymskiej sałaty

1 szklanka (250 ml) centymetrowych kostek bułki paryskiej

½ szklanki (125 ml) dresingu Cezara

½ szklanki (125 ml) wiórów parmezanu



Przygotowanie

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz kostki pieczywa i wymieszać, by pokryły się tłuszczem. Smażyć 7 minut, aż grzanki będą złociste. Rozdrobnić sałatę. Polać dresingiem i wymieszać. Posypać serem i grzankami.







Dressing

3 drobno posiekane filety z sardeli

1 łyżka stołowa (15 ml) posiekanych kaparów

1 łyżka stołowa (15 ml) musztardy Dijon

1 żółtko

1 łyżeczka (5 ml) posiekanego czosnku

¾ szklanki (175 ml) oleju roślinnego

1 łyżka stołowa (15 ml) czerwonego octu winnego

1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny

¼ szklanki (175 ml) 35% śmietany

gruboziarnista sól



Przygotowanie

W misce wymieszać sardelę, kapary, musztardę, żółtko i czosnek. Energicznie ubijać, powoli wlewając olej. Dodać ocet, sok z cytryny i śmietanę. Doprawić solą. Można przechowywać kilka dni w lodówce, w szczelnym pojemniku.



@ Donna Dooher

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.