Adam Chrząstowski

Sałata ze szpinaku z figami, wiejskim twarożkiem i cytrynowo-waniliowym winegretem


Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7733

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 świeżych fig

200 g liści młodego szpinaku

2 opakowania wiejskiego twarożku

3 łyżki obranych pestek dyni

½ czerwonej papryki

1 cytryna

1 laska wanilii

½ szklanki oliwy

2 łyżki miodu

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Figi, cytrynę i szpinak umyj osusz. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Z cytryny zetrzyj tarką skórkę, a sok wyciśnij. Wymieszaj odsączony twarożek z papryką, skórką cytrynową i pestkami dyni. Sok z cytryny wymieszaj z solą, pieprzem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Resztę wanilii zasyp cukrem na domowy cukier waniliowy. Wkręć w to miód i oliwę z oliwek. Szpinak wymieszaj z sosem i ułóż na półmisku. Figi natnij „na krzyż” nie docinając do końca. Rozchyl ćwiartki i nałóż na to twarożek. Ułóż figi dookoła szpinaku.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.