Adam Chrząstowski

Sałata z selera z bakaliami i kurczakiem marynowanym w herbacie


Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski

odsłon: 6667

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 piersi kurczaka

2 łyżki herbaty lapsang souchong

2 łyżki cukru brązowego

1 łyżka soli

1 średni korzeń selera

1/3 szklanki rodzynek

1/3 szklanki orzechów włoskich

1/3 szklanki suszonych żurawin

3 łyżki miodu

1 cytryna

½ szklanki oliwy z oliwek extra vitgine

sól

pieprz

krakersy

 

Przygotowanie:

W 250 ml wrzątku zaparz esencję herbacianą dodaj do niej cukier brązowy i łyżkę soli. Wymieszaj, ostudź i zalej tym kurczaka. Odstaw na 24 godziny do lodówki. Bakalie namocz zalewając gorącą wodą. Korzeń selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach, natychmiast dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Dodaj miód, namoczone bakalie i oliwę. Przypraw sałatkę i odstaw na kilka minut, by zmiękła. Kurczaka usmaż na suchej patelni lub patelni grillowej. Sałatkę odcedź na sicie. Na krakersy nakładaj po niewielkiej ilości sałatki i kawałku kurczaka.

powrót

Podobne przepisy

(odc.01)mieszanka serów na słodko
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.