Agnieszka Kręglicka

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi


Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

ok 250 g befsztyku z polędwicy wołowej

olej do smażenia

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

świeżo mielony pieprz

Dodatki

nać kolendry

kiełki różne

Sos

sok z 1 limonki

1/2 łyżeczki wasabi w proszku

sól, cukier do smaku

5 łyżek oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować. Sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, zeszklić, dodać mięso, zrumienić z obu stron, wlać sos sojowy. Smażyć na małym ogniu, aż mięso będzie średnio krwiste. Mięso odstawić na chwilę, by odpoczęło. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem z wasabi, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Befsztyk pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ułożyć na indywidualnych talerzach doprawioną sałatę, na każdą porcję położyć kilka ciepłych plastrów mięsa, posypać świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z fenkułu z pieczarkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Sałatka z makaronu i pieczonej kaczki
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.