Agnieszka Kręglicka

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi


Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składnik główny

2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee

Wkładka

ok 250 g befsztyku z polędwicy wołowej

olej do smażenia

2 ząbki czosnku

4 łyżki sosu sojowego

świeżo mielony pieprz

Dodatki

nać kolendry

kiełki różne

Sos

sok z 1 limonki

1/2 łyżeczki wasabi w proszku

sól, cukier do smaku

5 łyżek oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować. Sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, zeszklić, dodać mięso, zrumienić z obu stron, wlać sos sojowy. Smażyć na małym ogniu, aż mięso będzie średnio krwiste. Mięso odstawić na chwilę, by odpoczęło. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem z wasabi, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Befsztyk pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ułożyć na indywidualnych talerzach doprawioną sałatę, na każdą porcję położyć kilka ciepłych plastrów mięsa, posypać świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z komosy ryżowej
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasolka szparagowa z migdałami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.