Anna Olson

Sałata z marynowanymi czereśniami


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałata z marynowanymi czereśniami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki do marynaty

2 szklanki wydrylowanych czereśni

2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli

1 ½ łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżka miodu

1 łyżka posiekanej świeżej mięty

szczypta mielonego cynamonu



Winegret

2 łyżki czerwonego octu winnego lub zalewy ze słoiczka z czereśniami

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka musztardy diżońskiej

6 łyżek olejku migdałowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz



Inne

główka kruchej sałaty

½ szklanki delikatnie uprażonych płatków migdałowych



Przygotowanie

Aby przygotować czereśnie, wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 30 min do 3 godzin.



Przygotuj winegret: Wykorzystaj 2 łyżki zalewy z czereśni (lub użyj 2 łyżki czerwonego octu winnego) i zmiksuj z miodem oraz musztardą. Wmiksuj stopniowo olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszaj posiekany szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż liście sałaty na talerzu. Skrop winegretem, udekoruj marynowanymi czereśniami i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z miodem i miętą
Przepis z programu Spalony? (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia dietetyczna
Sałatka z komosy ryżowej
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka ze sztokfisza z ziemniakami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.